Az gimnázium egyik magyartanára, Dudai Gabriella színjátszókört szervezett, és a diákokkal egy színdarabot írtak az iskolai hétköznapokról. Az osztályfőnöki órát humorosan megjelenítő előadást az iskola Ki Mit Tud? vetélkedőjén mutatták be.
 

   
  


Dudai Gabriella a felkészülésről és a darabról:                         

Színjátszó szakkör
 

 A „Ki mit tud?”-ra készülés folyamata:

A gyerekek maguk választották ki, mit szeretnének előadni. A választásnál több szempontot kellett figyelembe venni. Az egyik, hogy csak egyetlenegy fiú jár rendszeresen a szakkörre, a lányok pedig nem szívesen vállaltak volna fiúszerepeket. A másik, hogy a felkészülési idő nagyon rövid volt, ezért nehéz szövegű ill. hosszas felkészülést igénylő szerepeket nem akartak tanulni.

Az általuk választott darab arról szólt, hogyan készül egy osztály a „Ki mit tud?”-ra. Egyéni ötleteket is figyelembe vettek. Az alaptörténetet néhányuk már előadta pár éve, de ők maguk aktualizálták a szöveget, kiegészítették, és szájuk íze szerint átírták. A szereplők egy része még soha nem szerepelt színpadon, ezért egy kis könnyebbséget jelentett, hogy a díszlet egy osztálytermet szimulált, mert így a padra rakhatták a szövegüket, időnként beleleshettek. Ez nagy biztonságot adott nekik.

A felkészülés a darab kiválasztásával kezdődött. Aztán felolvasták a párbeszédeket, majd eldöntötték egymás között, melyik szerep kié legyen. Az olvasópróbák során alakítgatták a szöveget. Kihagytak belőle részeket és sok újat hozzá is tettek. Volt, aki nem is vállalt szerepet, csak az átírásban segédkezett.  Mikor már nagyjából tudták a szerepüket, akkor kezdtünk egy berendezett osztályteremben papír nélkül próbálni. A színpadra nem is jutottunk fel, csak az előadás napján, egy órával a szereplés előtt. Ez volt az oka annak, hogy a hang nem volt megfelelő. Szükség lett volna térmikrofonokra, mert a hátrébb ülők nem mindent hallottak.

A szerepek olyanok voltak, hogy nem nagyon kellett kibújniuk a bőrükből, ha jól akartak játszani, ezért volt sikerük, és magukat is sikeresnek érezhették. Az iskola világában otthon vannak, és hétköznapjaikban is rengeteg komikus helyzet adódik, amit bele tudnak szőni egy ilyen történetbe. Ezért nemcsak azoknak tetszik, akik előadják, hanem azoknak is, akik diákként vagy tanárként végignézik.     

 

A színjátszókör:


A bejegyzés trackback címe:

https://comeniustolna.blog.hu/api/trackback/id/tr261152194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása