https://www.youtube.com/watch?v=CWOrRM0mybw

BENX 1. BenX. Sokatmondó név- miért?

2. A film főszereplője, Ben, a valóságban egy ……………………..nek érzi magát. Itt senki nem érti meg, és ezért nem is beszél soha az érzéseiről, gondolatait senkivel nem osztja meg. Otthon, a számítógép előtt azonban felépítette saját világát, melynek középpontjában az ……………………………. nevű videojáték, és ottani partnere, egy ……………………………….. nevű lány áll. Ben ebben a világban igazi hős, így kiérdemli a Ben X nevet, de mikor elindul az iskolába, és a tükörbe néz, akkor ez a pillanat mindjárt visszarántja a hétköznapok szenvedésekkel teli világába. Ben a valóságot nem tartja az otthonának, menekülni szeretne onnan. A kispolgári világból kimozdulni nem tudó iskolatársai nem értik meg különcségét, ezért természetesen állandóan nevetség tárgya, mindig a középpontban van, pedig ő csak el szeretne bújni, minél távolabb a többiektől, az …………………….. világába, ahol ………………………….-tal lehet. A BenX figuráját irányító Ben a valóságban viszont már korántsem mozog olyan otthonosan. A cybertér hőse a való életben egy szerencsétlen, magányos kamasz, aki képtelen kapcsolatot teremteni a külvilággal, vagy kiismerni annak szabályait. Környezete különböző nevekkel látja el Ben „különcségét”: pszichológusok szerint ……………….……., anyja szerint egyszerűen csak ………………….., diáktársai szerint pedig egy ………………………, aki tökéletes alanya a kegyetlen tréfáknak. Ben e két világ közt ingázva igyekszik túlélni a mindennapokat, ám egy nap, amikor az aktuális iskolai megaláztatásáról készült videó felkerül az internetre, végleg felborul a féltve őrzött egyensúly. Az első nagy fordulat ott következik be, mikor ………………………… felhívja, hogy találkozni szeretne vele, és innentől … a végén pedig igazi katarzisban lesz részed. Mindenki számít ugyanis valamire, minden jel arra mutat, de ami valójában történni fog, arra senki sem. A látványelemek is említést érdemelnek, ugyanis a rendező fantasztikusan mutatja be Ben ……………………….. és a …………………………… határán lebegő világát, az ő szemszögéből. A filmben végigvonuló kettősség, a szerep-, és az életjáték párhuzama elsősorban a képi világ szintjén valósul meg: a kézikamerával felvett dokumentarista stílusú jelenetekbe a rendező bravúros ötletességgel ágyazza be a szerepjátékok stilizált világát megidéző animációs technikát. Balthazar ezzel a gesztussal bebizonyítja, a szerepjáték nem más, mint a valóság sematizált, annak rendszerhibáitól (előítélet, egyenlőtlenség) mentes, steril tükre; egy eszköz, melynek segítségével átláthatóbbá válik az Élet nevű szerepjáték is. Ben, ott, ahol a különböző álarcok nem vehetők fel egyetlen kattintással, képtelen más lenni, mint aki reggelente visszanéz rá a tükörből, és képtelen magát normálisnak hazudva beállni a sorba. A felnőtté válás legnehezebb lépésénél látszik megtorpanni, Ben azonban nem hagyja magát: Archlordbeli kardja helyett ……………………val indul harcba, mely éppúgy lehet az igazság feltárásának, mint a hideg manipulációnak az eszköze.

3. Kiket látunk a képeken? Milyen a kapcsolatuk?

4. „A zajok ellen is van fegyverem.” Milyen fegyver?

5. Mik Ben különcségei? Miben furcsa? Mit mondanak róla?

6. Több névvel is illetik Ben-t a filmben. Milyen neveket találnak ki neki?

7. Mi a VÉGJÁTÉK?

8. Milyen témák, mindennapi dolgok jutnak eszedbe a film kapcsán? Kidolgozandó

9. Miért fontos az, hogy a film címe BenX és nem egyszerűen Ben? Hogyan azonosul a főszereplő a két névvel?

10. A rendező hogyan vagy mire használja a narrátor szövegét? Mennyire különbözik ez a többi filmtől?

11. Ben hogyan emlékszik vissza dolgokra? Hogy vannak a visszaemlékezések kapcsolatban a jelen helyzetével?

12. Hogyan mutatja be a rendező a 2 világot( valós világ-középiskolai piszkálódások és fantázia világa- Archlord)

13. Milyen szerepet játszik Ben életében Scarlite? Miért több ő, mint egy romantikus dolog? Valós Scarlite?

14. A film nem dokumentumfilm. De sok szempontból olyan jellegeket hordoz. Mik ezek e jellegek? Milyen hatással van ez a film fogadtatására?

15. Mennyire kapcsolódik a film a mi mai világunkhoz?

16. Mit gondolsz a filmről? Mi a véleményed a film végéről? Mi a film mondanivalója számodra?

A bejegyzés trackback címe:

https://comeniustolna.blog.hu/api/trackback/id/tr311744069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása