A tolnai Sztárai Mihály Gimnázium pályázatot nyert a Tempus Közalapítvány által meghirdetett  Comenius Iskolai Együttműködések - Életen át tartó tanulás (LLP) című programjában. Az iskola négy  külföldi ország  iskolájával együtt pályázott, még februárban. A programot 2008. augusztus 1-től indították, melynek lényege a pályázatban leírt tervek megvalósítása a külföldi utazások során. A két éves program  időszakában a 16 szerencsés tolnai diák négyszer utazhat  külföldre- Portugáliába, Bulgáriába, Lengyelországba és Franciaországba, és  2009. októberében a négy ország diákjait fogadhatják viszontlátogatásra. Az első diákcserére 2008. október 13-17. között  kerül sor a portugál  Lageosa do Dão iskolájában, ahová négy 9.a osztályos sztárais és kísérőtanárai utaznak. 

 Tolnai Népújság 2007. 10.16.

 


 

Portugáliában jártunk

 A Sztárai Mihály Gimnázium pályázatot nyert a Comenius Iskolai Együttműködések projekten, amely lehetőséget biztosít iskolánk 16 tanulójának arra, hogy négy ország egy-egy iskolájába látogathasson. Az első út Portugáliába vezetett.

Elindultunk Portoba (Portugália) 2008. október 13-án három diáktársammal (Rozgonyi Péter, Koleszár Dávid, Inhoff Gergő) és 2 kísérő tanárral (Maráczi Gyöngyi, Krocskó László). Még egyikünk sem repült, tehát nagy élmény volt ez is számunkra. Portóban volt a találkozó a többi diákkal: a bolgárokkal és a franciákkal. A lengyelek az időjárás miatt lekésték a járatot, így nekik egy későbbivel kellett menniük. Majd Lageosa do Dao-ba vettük az irányt, ami Portotól 2 órányira volt. A sok utazástól fáradtak és éhesek lettünk, így ránk fért egy kis ebéd az iskolában. De ki gondolta volna, hogy polipot kapunk már az első nap! Mindegy, azért ettünk belőle. A „fantasztikus” ebéd után beosztották, hogy ki kihez megy. Én egy Rafael nevű 15 éves sráchoz kerültem, akinek a családja nagyon kedves volt velem. Az első este még sokat nem tudtunk beszélgetni, mivel én nagyon fáradt voltam, és korán elmentem aludni.

 Másnap reggel 8:35-re mentünk be az első órára. Majd az óra után nem sokkal kezdődött a nyitó ceremónia, ahol igaz, hogy összekeverték a himnuszunkat a franciával, de megoldották a problémát. Ezen a rendezvényen táncokat, énekeket és még sok mást adtak elő a portugál diákok. Délután Tondelába vezetett az utunk, hogy ott megnézhessük a fontos látnivalókat. A városházán üdvözölt minket a polgármester, aki az üdvözlő szavak után megajándékozott bennünket pár aprósággal. Este valamennyi tanár és diák egy étteremben vacsorázott. Szerintem itt kovácsolódtunk össze a legjobban, beszélgettünk és jókat nevetgéltünk. Nem csak Rafaellel, hanem a többi portugállal is összebarátkoztam. És még a menü is nagyon ízlett!

Következő nap megismerkedhettünk néhány portugál szóval (pl.: köszönöm-obrigado). A nap további részében meglátogattunk egy pincészetet, ahol megfigyelhettük, hogyan készülnek a portugál borok. A délután sporttal (főként focival) telt el. Az este egy részét Rafael egyik unokatestvérénél töltöttük, majd a családdal egy kávézóban focimeccset néztünk.

Csütörtök délelőtt a Sangemil gyógyfürdőt mutatták meg nekünk. Az utolsó napi ebédet a mi kedvünk szerint állították össze: disznóhúst kaptunk krumplival. Délután Viseu-be mentünk. Ott is igyekeztek megmutatni mindent, ami számunkra érdekes lehet, a katedrálist, a templomot és a történelmi nevezetességeket. Sétáltunk a keskeny utcákon és fényképeket készítettünk. Elmaradhatatlan program volt még a Palácio do Gelo bevásárlóközpont meglátogatása. Ilyen nagy épületet rég nem láttam.

Számomra a legfelejthetetlenebb esemény a búcsúest volt. A vacsorán részt vettek a tanárok, a diákok és családtagok. A főétel után egy portugál néptánccsoport adta elő táncait, amibe bennünket is bevontak. Ezután minden ország bemutatta az előre betanult táncát. Szerintem a mi táncunk volt a legjobb!

Elérkezett a búcsú pillanata… Sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Mindenkin látszott a szomorúság, tudtuk, hogy el kell búcsúznunk a partnerünktől és másoktól, akikkel összebarátkoztunk.

Még az éjszaka elindultunk Portoba, hogy megnézhessük az óceánt és néhány fotót készíthessünk e város látványosságairól.

Kellően fáradtan, élményekkel gazdagodva, de nem örömmel szálltam fel a repülőre. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, életem eddigi legnagyobb élményét élhettem át, és néhány nagyon jó barátra tettem szert.

                                                                                                          Vajda Gergely

                                                                                                                      9. A

Tolnai Hírlap, 2008. november
 


 

Comenius: most Várnába utaznak a sztárais diákok

 

A tavaly októberi portugáliai utazás után ezúttal Bulgáriába, Várnába indul a Szárai Mihály Gimnázium négy diákja és három kísérő tanáruk - tudtuk meg Maráczi Gyöngyitől, az iskola pedagógusától.

A gimnázium sikeresen pályázott a Comenius Iskolai együttműködések - Életen át tartó tanulás című programra. A kétéves projekt során négy-négy tolnai diák utazhat Portugáliába, Bulgáriába, Lengyelországba és Franciaországba, illetve a tolnaiak a négy ország felkeresett iskoláinak diákjait fogadhatják viszontlátogatásra. Várnába most vasárnap indul a küldöttség. A fiatalok a 21. században: nehézségek és remények között című pályázat részeként iskolai tanórákon is részt vesznek. Az elmúlt félév során a csapat foglalkozott poszter-készítéssel, blog szerkesztéssel és filmelemzéssel is a pályázati témában. Az egy hetes út alatt a diákok az angol nyelvet is gyakorolhatják, és megismerkedhetnek a bolgár kultúrával, szokásokkal.

K. S.

Tolnai Népújság, 2009. március 17.

 


 

Várnába utaztak a sztárais diákok


 A tavaly októberi portugáliai utazás után ezúttal Bulgáriába, Várnában töltött néhány napot a Szárai Mihály Gimnázium négy diákja és három kísérő tanáruk – tájékoztatott Maráczi Gyöngyi, az iskola pedagógusa. A gimnázium sikeresen pályázott a Comenius Iskolai együttműködések – Életen át tartó tanulás című programra. A kétéves projekt során négy-négy tolnai diák utazhat Portugáliába, Bulgáriába, Lengyelországba és Franciaországba, illetve a tolnaiak a négy ország felkeresett iskoláinak diákjait fogadhatják viszontlátogatásra.
 A sztárais diákok Várnában A fiatalok a 21. században: nehézségek és remények között című pályázat részeként az egyik ottani gimnáziumban iskolai tanórákon is részt vettek. Az elmúlt félév során a csapat foglalkozott poszter-készítéssel, blog-szerkesztéssel és filmelemzéssel is a pályázati témában. Az egy hetes út alatt a diákok az angol nyelvet is gyakorolhatták, és megismerkedhettek a bolgár kultúrával, szokásokkal.
 

Tolnai Hírlap, 2009. április

 

 

A külföldi diákok magyarórára is beülnek a padba

 

Külföldi cserediákok érkeznek hétfőn Tolnára, a Sztárai Mihály Gimnázium vendégeiként- tudtuk meg Maráczi gyöngyitől, az iskola tanárától. Az intézmény tavaly nyert pályázati támogatást a Tinédzserek a 21. században nehézségek és remények között című programra. Ennek során néhány sztárais diák tavaly ősszel és idén tavasszal egy-egy hetet tölthetett Portugáliában, illetve Bulgáriában. Jövőre Lengyelország és Franciaország fogadja a gimnazistákat, most október 12. és 16 között pedig Tolnára látogatnak  a portugál, a francia, a lengyel és a bolgár középiskolások, kísérőikkel együtt mintegy harmincan.

 

A vendégek délelőttönként a gimnáziumban magyarórán, kézműves foglalkozásokon és fizikai kísérleti bemutatón vesznek részt. A gyerekeket a tolnai városházán és a szekszárdi megyeházán is fogadják majd. Ezen túl megismerkedhetnek Tolna, Szekszárd és Pécs nevezetességeivel.   

 2009.10.10.

Négy nemzet vendégdiákjai a Sztáraiban

Portugál, francia, lengyel, bolgár diákok és kísérőtanáraik vendégeskedtek a múlt héten a Sztárai gimnáziumban. Mint azt dr. Novothné Bán Erzsébet igazgató elmondta, a cserekapcsolat tavaly kezdődött, miután a gimnázium nyert a Tempus Közalapítvány Comenius Iskolai Együttműködések pályázatán. A vendégdiákok magyarul tanultak, kézműves foglalkozásokon, karate bemutatón és fizika kísérlet közben is megismerhették a sztáraisok iskolai életét. Délutánonként a környék településeire látogattak, a városházán pedig fogadta őket dr. Sümegi Zoltán polgármester. A vendégséget csütörtökön jó hangulatú búcsúest zárta. H. T.

Tolnai Népújság 2009. 10.20.

Az új tanév 1. napjától kezdve a Sztárai Mihály Gimnázium diákjai és tanárai lázban égtek, és szorgosan készülõdtek, ugyanis a gimnázium egy hétre egy nemzetközi találkozó helyszínévé vált. 2009. október 12-én délután folyamatosan érkeztek a külföldi diákok  és tanárok a tolnai gimnáziumba. Mindenki nagyon izgatott volt és várta, hogy mielõbb találkozhasson a  cserediákjával.

Hamarosan elkezdõdött a nyitó ceremónia, ahol igazgatónõnk, Novothné Bán Erzsébet és angoltanárnõnk, Maráczi Gyöngyi köszöntötte a bolgár, lengyel, francia és portugál diákokat és tanárokat. A nagy találkozás után mindenki öszszeszedte a csomagjait és hazament. Én személy szerint egy nagyon aranyos francia kislányt kaptam. Elsõ nap alig beszélgettünk, mert fáradt volt a hosszú út miatt, és egyébként is eleinte visszahúzódó volt. Másnap reggel az iskolában magyarul tanultak a vendégek, egy-egy nyelvtörõvel is próbálkoztak, végül magyarul énekeltünk. Ezután elsétáltunk a Városházára, ahol dr. Sümegi Zoltán polgármester úr üdvözölte vendégeinket és röviden bemutatta városunkat. Majd „kettészakadt” a csapat: az egyik rész a Selyemgyárban tett egy túrát, mialatt a többiek a templomban és a Duna-parton sétálgattak, majd cseréltünk. A rossz idõ ellenére mindenki részt vett az Explore Tolna címû érdekes vetélkedõn, ahol különbözõ tolnai helyeket, rejtélyeket kellett felkutatni. Több-kevesebb sikerrel mindenki megoldotta a feladatot, majd hazamentünk. Szerdán reggel kicsit fáradtan, viszont nagy lelkesedéssel különbözõ kézmûves programokon vettünk részt. A csapat egyik fele magvakból rakta ki Magyarországot, amíg a többiek agyagoztak. Ezen a délelõttön még két prezentációt is láthattunk, egyet Szekszárdról (Vajda Gergely) és egyet Pécsrõl (Schrick Diána), mivel szerda délután Pécsre látogattunk el. Itt megnéztük a nevezetességeket, majd szabad programunk volt, ami még közelebb hozott minket egymáshoz. Miután hazaértünk a kirándulásról, itthon meleg vacsora várt bennünket, és jóllakottan vetettük bele magunkat a tolnai estébe. Csütörtökön reggel három diák (Inhoff Gergõ, Koleszár Dávid, Schrick Diána) egy érdekes fizikai kísérletekbõl álló bemutatót tartott vendégeinknek Oberländer Sándorné és Miklós Márta tanárnõk segítségével. Délután átmentünk Szekszárdra, felmentünk a kilátóba, ahol sokat nevetgéltünk, fényképezgettünk, majd a megyeházán vendégeskedtünk, megismerhettük Tolna megyét részletesebben, ami szerintem nagyon hasznos program volt. Miután megjöttünk Szekszárdról, mindenki hazament és készülõdött a búcsúestre. A búcsúest programja a Bezerédj Pál Sport- és Szabadidõközpontban kezdõdött, ahol a szimfonikus zenekar muzsikált nekünk, majd néptáncosok szórakoztattak bennünket. Innen utunk a gimibe vezetett, ahol a finom vacsora közben a Tolna-Mözsi Székely Baráti Kör táncosai mutattak be magyar néptáncokat. A vacsi után szinte mindenki táncolt az aulában a néptáncosok „vezényletével”. Mondhatni, hogy a búcsúest volt a legjobb az egész hétben, mert akkor már teljesen összekovácsolódtunk, megismertük egymást, és megtaláltuk a közös hangot. Viszont akkor már közeledett a nem várt pillanat: a búcsúzás, ami sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Mindenkin látszott a szomorúság, tudtuk, hogy el kell búcsúznunk a partnerünktõl és másoktól, akikkel összebarátkoztunk. Ezen a héten olyan nemzetközi barátságok szövõdtek, amelyek remélem, hosszú távúak lesznek. Örülök, hogy részt vehettem ebben a programban, ugyanis ezen az egy héten rengeteg élménnyel gazdagodtam, és felbecsülhetetlen barátságokat kötöttem néhány emberrel. Elmondhatom az egész csapat nevében, hogy mindannyian várjuk a mielõbbi találkozást külföldi diáktársainkkal.

Hamarosan (2010 január) 4-5 gyerek utazik egy hétre Lengyelországba, majd egy hónappal késõbb a Comenius project utolsó állomása következik: Franciaország.

Szerintem azért fontosak a nemzetközi kapcsolatok, hogy megismerjük egymás kultúráját, szokásait, problémáit, lehetõségeit, amire ez a project tökéletesen megfelelt.

Schrick Diána Zsuzsanna 10. a osztály

Tolnai Hírlap, 2009. december

 

A Sztárai Mihály Gimnázium diákjai és tanárai a Tempus Közalapítvány az Egész életen át tartó tanulás programjának köszönhetõen 2008 és 2010 között bekapcsolódhattak egy igen érdekes és tanulságos nemzetközi együttmûködésbe.
A két éven át tartó Comenius projekt 4. állomása a lengyelországi Strzeleczkiben volt, az ottani gimnáziumban fogadtak bennünket, illetve a bolgár, francia, portugál partnereket. Az összesen öt iskolát képviselõ projekt munkájában 36 tanuló és 20 tanár vett részt. Január 18. és 22. között zajlott az eseményekben igen gazdag rendezvénysorozat, aminek eredményességét és szívélyes, meleg hangulatát a Lengyelországban is szokatlanul sok hó és hideg sem tudta megzavarni.
A legfõbb cél minden találkozó esetében az, hogy a gyerekek megismerjék egymás életét, az eltérõ szokásokat, toleránsak és elfogadók legyenek mindennel kapcsolatban, ami más, mint amit õk eddig megismertek és megszoktak. A tanárok számára sok-sok új módszertani, tartalmi ötlet, szakmai tapasztalatszerzés teszi értékessé és fontossá ezt a programot. Ekkor zajlik a két találkozó közötti munka értékelése is, hiszen számos foglalkozás, felkészítõ program elõzi meg a találkozókat.
Ilyenkor nem csupán a fogadó ország történelmével, nevezetes személyiségeivel ismerkednek meg a tanulók, hanem a fõ témához kapcsolódóan („Tinédzserek a 21. században –nehézségek és remények között”) egy-egy film, mûvészi alkotás segítségével szembesülnek a fiatalokat érintõ problémákkal. Az egyik legutóbbi téma, amivel foglalkozni kellett, a számítógép, illetve esetleges szerek által létrejött függõség, a másik feladat pedig annak felmérése és megfogalmazása volt, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az a személy, aki példaképe lehet a mai fiataloknak. Az összehasonlítás során az is kiderült, hogy Bulgáriában, Portugáliában vagy Lengyelországban is sokkal nagyobb nevelõ és példamutató szerepe van a szülõknek és a családnak. Ez mindenképpen olyan következtetés és tanulság, illetve újabb feladat, amivel foglalkoznunk kell a jövõben is. A iskolai munka mellett lehetõséget kaptunk arra is, hogy megismerjük a régió egy-egy nevezetességét. Vendéglátóink kirándulást szerveztek számunkra Wroclávba, amely lakosságát tekintve a negyedik legnagyobb és az egyik legrégibb lengyel város, ugyanakkor a modern Lengyelország egyedülálló európai városa, melynek építészete verseng az osztrák, cseh és porosz városokéval. Másik nevezetes kirándulásunk egy hadifogolytáborba (Lamsdorf/ Lambinowice; késõbb munkatábor) vezetett, ahol megdöbbentõ tényeket és dokumentumokat ismerhettünk meg a 19–20. század háborúinak sok százezer itt szenvedett vagy elpusztult áldozatáról.
A négy sztárais tanuló – Folk Zsuzsi, Méhes Kata, Müller András és Soó Réka- igen aktívan és eredményesen vettek részt minden programban, mindannyian sok élménnyel gazdagodtunk a látogatás során.
Tolnai Hírlap, 2010. február

 



 

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://comeniustolna.blog.hu/api/trackback/id/tr84951129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása